Hatékony rendőri intézkedések az illegális gyorsulási versenyek felszámolása érdekében, különös tekintettel a társszervekkel történő együttműködésre (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány bemutatja az illegális gyorsulási versenyek világát, különös tekintettel a rendőri intézkedésekre, a megváltozott jogszabályi környezetre. A szerzők a sportrendészet fogalmi elemeit, az állami szabályozás és az önszabályozás egységének fontosságát is bemutatják.Módszertan: Kutatási módszerként elsősorban a sportjogi, sportrendészeti szakirodalom, jogszabályok és a belső utasítások, feladatmeghatározások álltak rendelkezésre, valamint a szerzők a tanulmányban feldolgozzák az illegális gyorsulási versenyek felszámolása, a jogsértő cselekmények megakadályozása érdekében megszervezett rendőri biztosítások során szerzett szakmai tapasztalataikat is.Megállapítások: A szerzők a kutatás eredményeként megállapították, hogy a közút rendeltetésszerű használata érdekében a szankciók alkalmazásán kívül a rendőrségnek és más hatóságoknak, szervezeteknek együttműködést kell kezdeményezniük és fenntartaniuk.Érték: Az illegális gyorsulási versenyek megelőzésével kapcsolatos tanulmány célja, hogy átfogó képet adjon a jelenségről és annak kezeléséről, az állami szabályozás és a sport önszabályozásának kapcsolatáról, valamint a hatóságok és más szereplők közötti együttműködés fontosságáról. Az illegális gyorsulási versenyek nemcsak a vagyonbiztonságot veszélyeztetik, hanem személyi sérüléssel járó balesetekhez is vezethetnek. A tanulmány bemutatja a jelenlegi jogi kereteket és a rendőrségi stratégiákat, amelyek a megelőzést és az ellenőrzést szolgálják. Kiemelten foglalkozik a társhatóságokkal való együttműködés bemutatásával és annak szükségességével, beleértve az önkormányzatokat, a közlekedési hatóságot és más szervezeteket, amelyek közös fellépése elengedhetetlen a hatékony intézkedések megvalósításához. A tanulmány célja, hogy hozzájáruljon a közlekedésbiztonság javításához és a közösségi élet minőségének növeléséhez, valamint ösztönözze a hatékonyabb hatósági együttműködést és a közösségi szerepvállalást.