Nemzetközi Rendészeti Figyelő XVIII. (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Egyre gyakrabban olvashatunk a nemzetközi és a hazai kommunikációban, de különösen a társadalomtudományi szakirodalomban az egész világrendszert érintő változásokról, a globális rend gyökeres átalakulásáról. A Nemzetköz Rendészeti Figyelő szerkesztői kísérletet tettek arra, hogy ezeket a minőségi fordulatokat a rendészeti igazgatás területén is érzékelhetővé tegyék. Ez a törekvés markánsan tetten érhető Retek Amadé recenziójában, ami a döntéshozatal mesterséges és természetes módjai között mutatkozó különbségeket kutató tanulmányt ismerteti.Módszertan: A példaként választott kutatási területeken tájékozódva láthatóak azok a módszertani megoldások, amelyek eredményesnek bizonyultak. Elsősorban a veszélyelhárító rendészeti beavatkozásokat jellemzi, hogy egyfelől ezek a hatósági döntések monopolhelyzetben születnek, másfelől viszont a következmények előre nem láthatóak és további konfliktusok forrásaivá válhatnak. Ez a fejlődő demográfiai környezet egy olyan jelenséget idézett elő, amely csendesen, de jelentősen alakítja kollektív pszichénket – a demográfiai szorongást.Megállapítások: Pressburger Tamás beszámolója megismertet a „demográfiai szorongás” fogalmával. Az általa ismertetett tanulmány célja az volt, hogy képet alkosson arról: „mit gondolnak az amerikaiak az olyan aktuális kérdésekről, mint a nemzetbiztonság, a terrorizmus, a terrorizmus elleni politikák, a bevándorlás és a vallás.” Különösen a fehér bőrű közösségek érzékelik úgy, hogy nő a kiszolgáltatottságuk. Ezek a félelmek gyakran a büntető hatalom minden emberséget nélkülöző működését követelik. (A terrorizmussal gyanúsítottak kínzásának elfogadás a középkort idézik.) Ezzel szemben a 21. század lehetőségei más utakat is nyithatnak. Radvánszki Ronett munkájában a következőket olvashatjuk: „A bűnügyi elemzők adatvezérelt, objektív megállapításai hatékony komplementerei lehetnének a rendőrségi döntéshozatalnak, mely segíthetne a bűncselekmények számának csökkentésében.” Packosz Nikiforosz három kutató teljesítményét méltatja, akik az online térben elkövetett bűncselekmények felderítésének nehézségeiről adnak ismertetést. Csiki Olivér Tamás a nemzetközi együttműködés fontos színtereibe enged bepillantást, amikor felhívja figyelmünket a hamisítás és kalózkodás (IP-bűnözés) jelentette veszélyekre.Érték: A recenziók rávilágítanak a rendészeti igazgatás, de különösen a bűnüldözés olyan adottságaira, amelyek közelebb hozzák egymáshoz a végrehajtói és az elemző-értékelő munkaterületeket, melyek együttesen a hatékonyság és a törvényes működés harmóniáját is megteremthetik.