A mesterséges intelligencia szerepe a social engineering támadások megelőzésében (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány célja a mesterséges intelligencia térhódításával a social engineering elleni védekezési stratégiákban megjelenő új lehetőségek bemutatása.Módszertan: A szerzők a témában releváns szakirodalom felkutatása, összegzése és elemzése segítségével mutatják be a social engineering módszereit, a mesterséges intelligencia mérföldköveit, és tesznek megállapításokat annak várható hasznosulására a kibertámadások területén.Megállapítások: Az egyre kifinomultabb támadások elleni védekezésben már jelenleg is meghatározó szerepe van a mesterséges intelligenciának, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez egy verseny is, ahol az lenne az ideális, ha a megelőzésben egy lépéssel a kiberbűnözők előtt járnának a kutatók és a fejlesztők. A tapasztalat azt mutatja, hogy a mesterséges intelligencia biztonsági protokollokba való beépítése szignifikánsan növeli a védekezés hatékonyságát, azonban a folyamatos, humán felügyelet is sarkalatos pontja a kibervédelmi stratégiának.Érték: Jelen tanulmányban bemutatásra kerülnek a különböző social engineering típusú bűncselekmények, a mesterséges intelligencia evolúciója – a története, korszakai –, továbbá a nyelvi feldolgozáson alapuló modellek, valamint a szerzők érintik az elkövetésben betöltött szerepüket. Megvizsgálják a felhasználási lehetőségeket a védekezésben, és a jelenleg is elérhető szoftvereket. Külön figyelmet szentelnek egy friss tanulmánynak, amely az első generatív féreg kutatók általi létrehozásával foglalkozik. Végül körbejárják azt a megkerülhetetlen kérdést, hogy hol van az ember szerepe a kibervédelemben, ha a mesterséges intelligencia jelen van.