A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozó hatósága és a Délkelet-európai Rendészeti Központ közötti bűnügyi együttműködés lehetőségei a munkatapasztalatok és a bevált gyakorlatok alapján (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A Délkelet-európai Rendészeti Központ (továbbiakban: SELEC) a balkáni, illetve más környező országok – beleértve Magyarországot is – rendőrségei és vámszolgálatai közötti bűnügyi együttműködés, amely elsősorban olyan súlyos és szervezett bűncselekmények megelőzésére, leküzdésére szolgál, amelyek vélhetőleg vagy ténylegesen határokon átnyúló jelleggel rendelkeznek. Jelen tanulmány fő célkitűzése azon főbb tényezők azonosítása, izolálása, amelyek motívumként szolgálhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága (továbbiakban: NAV nyomozó hatósága) számára a SELEC-kel való nemzetközi bűnügyi együttműködés során.Módszertan: Szekunder szakirodalmi feldolgozás, illetve a fentnevezett szervezeteknél megfigyelt bevált gyakorlat és munkatapasztalat során feltárt ismeretanyag elemzését követően, a vizsgálati céloknak megfelelő fő motivációs tényezőknek az azonosítása, elkülönítése, majd azok továbbgondolása.Megállapítások: Szekunder kutatáson, illetve a megfigyelt bevált gyakorlat és munkatapasztalat alapján feltárt ismeretanyagon alapuló vizsgálat során három olyan tényező – nevezetesen az információcsere gyorsasága, pontossága, és költséghatékonysága – jelenlétére lehet következtetni a NAV nyomozó hatósága, illetve a SELEC közötti bűnügyi együttműködés során, amelyek fő motívumként értékelhetők.Érték: Amennyiben elfogadjuk jelen tanulmány megállapításait, arra a következtetésre juthatunk, hogy az információcsere gyorsasága, pontossága, és költséghatékonysága lehet az a három fő tényező, amelyek előmozdíthatják a nemzetközi bűnügyi együttműködést. A megállapítások továbbgondolása során felmerülhet, hogy a rendészeti központ információs csatornáinak igénybevétele további segítséget nyújthat elsősorban a NAV nyomozó hatóság stratégiai célkitűzéseinek támogatásában. A fentiek maradéktalan kiaknázása érdekében, különös figyelemmel az informális kapcsolattartásban rejlő rugalmasságra és hatékonyságra, érdemes volna megfontolni állandó SELEC összekötő tisztviselő delegálását a NAV nyomozó hatósága részéről is.