Az operatív technológia kiberbiztonsága kritikus infrastruktúrákban (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány célja, hogy bemutassa a kritikus infrastruktúrák és az operatív technológia (OT) kapcsolatát, valamint feltárja az IT-és OT-rendszerek integrációjából adódó kiberbiztonsági kihívásokat. A kutatás központi kérdése: Melyek a legfőbb sebezhetőségek, amelyek az OT- és IT-rendszerek összekapcsolása révén merülnek fel a kritikus infrastruktúrákban, és milyen védelmi stratégiák csökkenthetik ezek kockázatait?Módszertan: A kutatás interdiszciplináris megközelítést alkalmaz, amely ötvözi az elméleti-logikai vizsgálatokat, szakirodalmi áttekintést, esettanulmányok elemzését és gyakorlati példák feldolgozását. A kutatás során a következő hipotéziseket vizsgáltuk.H1: Az IT- és OT-rendszerek konvergenciája fokozott támadási felületet eredményez, mivel az IT-hálózatokon keresztül az OT-rendszerek is sérülékennyé válhatnak.H2: A kritikus infrastruktúrákban alkalmazott védelmi mechanizmusok nem minden esetben felelnek meg az OT sajátos biztonsági követelményeinek, ami növeli a rendszerek sérülékenységét.H3: A megfelelő szegmentációs stratégiák, valamint az IT- és OT-hálózatok közötti ellenőrzött kommunikációs csatornák kialakítása csökkentheti a kibertámadások kockázatát.A kutatás összehasonlító elemzéseket is tartalmaz, amely során az ipari és kritikus infrastruktúrákban alkalmazott védelmi intézkedéseket vizsgáljuk. Az OT-rendszerek kiberbiztonsági kihívásainak jobb megértése érdekében iparági jelentések és esettanulmányok elemzése is történt.Megállapítások: A kritikus infrastruktúrák operatív technológiai rendszereinek védelme kiemelten fontos a társadalmi és gazdasági stabilitás fenntartásának érdekében. Az OT-rendszerek digitalizációja és az IT-rendszerekkel való egyre szorosabb integrációja új kiberbiztonsági kihívásokat teremt, amelyek kezelése komplex és többszintű megközelítést igényel. A tanulmány rávilágít arra, hogy az IT- és OT-rendszerek megfelelő szegmentációja és biztonságos összekapcsolása kulcsfontosságú a kiberfenyegetések hatékony kezeléséhez.Érték: A kutatás átfogó képet nyújt az operatív technológia kiberbiztonsági kihívásairól, különös tekintettel a kritikus infrastruktúrákra. Tudományos és gyakorlati szempontból egyaránt hasznos útmutatást kínál a védekezési stratégiák fejlesztéséhez, segítve ezzel az IT- és OT-rendszerek biztonságos integrációját.