Az igazságügyi szakértői interjú és az élményszerűség vizsgálata (Belügyi Szemle, 2019)
Az igazságügyi pszichológus szakértő véleménye bizonyíték a bíróság előtt, különösen bűnügyekben. Általános vélemény szerint pszichológusnak kell a vizsgált személy/gyerek viselkedéséről általános megbízhatósága vonatkozásában nyilatkozatot adnia. Ez egyfajta hazugságfeltárás, mely igazolja az érvényes pszichodiagnosztikai tesztek eredményeit, mélyreható anamnézissel és az érintett személy megfigyelésével összhangban. A szakértői vizsgálat szigorú protokoll szerint történik, amelyet csak magas képzettségű és rendkívül tapasztalt pszichológus végezhet. A hazugságnak nincsenek általános jelei, ráadásul vannak olyan pszichiátriai betegségek, amely erőteljes képzelgéssel járnak, és a valótlant is valóságként kezelik, ahogy azt a gyerekek is teszik. E szakmai munka komplex jellegének rövid áttekintéséhez, a témát a gyerekek viselkedésén keresztül mutatjuk be.