A kórház-főparancsnokságtól a tranzithálózatig: Interjú dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnaggyal, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettessel (Belügyi Szemle, 2020)
A kórházparancsnokról és az egészségügyi készlet védelméről szóló 72/2020. (III. 28.) Korm. rendelet szerint a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készletek felhasználásának ellenőrzésére a rendészetért felelős miniszter – Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter – javaslatot tett az egészség-ügyi intézményekhez kórházparancsnokok kirendelésére. Ennek megfelelően 2020. március 29-étől a hivatásos állomány felsővezetői felügyelik és koordinálják a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készleteket felhaszná-ló egészségügyi intézmények anyaggazdálkodását. A kórházparancsnoknak a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására és az egészségügyi készlet megóvására vonatkozó javaslatát az egészségügyi intézmény vezetője köteles végrehajtani. Ugyanakkor a kórházparancsnok orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést. A gyakorlati megvalósulásról, az esetlegesen felmerülő problémák kezeléséről, valamint a „magyar találmányként” alkalmazott tranzithálózatról is kérdeztük dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagyot, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettest, újonnan kinevezett országos kórházfőparancsnokot, akinek a kérdéseket Hornyik Zsuzsanna tette fel. A veszélyhelyzet megszűnését követően megkérjük vezérőrnagy urat, hogy egy újabb interjúban összegezze a járványhelyzet kezelése során szerzett tapasztalatokat.