A rendészeti kultúra története Magyarországon (Belügyi Szemle, 2020)
Magyarországon Karvasy Ágoston volt az egyik első pionír, aki a rendészet történetéről írt. Első tanulmányában meghatározta a rendészet, mint tudomány koncepcióját. A nemzeti rendőri szervezet felállításának ötlete először a reformkor után merült fel, de akkor nem valósult meg, csak 1872-ben. Mindenesetre az első professzionális, rendészettel foglalkozó újság 1869-ben jelent meg, és a rendőr (mint a rend őre) szó 1870-ben került a magyar nyelvbe. A rendőrség hatósági és törvénykezési hatásköreit egy 1881-ben megjelent törvény fogalmazta meg. 1873-ban jött létre a Fővárosi Rendőrség, míg 1905-ben a határrendőrség és a Fiumei Rendőrség. Az 1945-47 időszakban a rendőrség folyamatosan erősödött. Bár az Államvédelmi Hivatalt az 1956. októberi forradalom megdöntötte, és utána már nem újult meg, mindez nem érintette magát a rendőrséget. A rendőrség szervezeti kultúráját nagy mértékben befolyásolja az oktatási és képzési rendszere. A jövendő rendőrök képzését a miniszterelnök 1884-ben hagyta jóvá. 1920-ban új alapokon egységesítette a Belügyminisztérium és a rendőrség vezetője. Ezek után a Rendőrakadémia 1948-ban, a Rendőrtiszti Főiskola 1971-ben jött létre. 2012-ben született meg a Közszolgálati Egyetem és annak Rendészettudományi Kara, amely a Rendőrakadémia feladatköreit is átvette.