Kórházak biztonsága: kórházak és terrorizmus (Belügyi Szemle, 2020)
A kórházak a kritikus infrastruktúra részét képezik, és rendkívül sebezhetőek. Váratlan események akadályozhatják az intézetek működését, súlyos károkat okozva anyagiakban és a szolgáltatások minőségében. Minden kórháznak jól kidolgozott tervekkel és stratégiákkal kell felkészülnie az ilyen jellegű incidensekre. A kórház ideális célpont lehet terroristák számára, mivel számos civil személyről gondoskodnak (és nyitva vannak) napi 24 órában, a hét minden napján. Sajnos, az utóbbi években egyre több terrorista támadás történt. (pl. Párizsban 2015. november 13-án és Brüsszelben 2016. március 22-én). Hogyan készültek fel az ilyen esetekre a kórházak Magyarországon és külföldön? Elegendőek-e a Kórházi Katasztrófakezelési Tervek? Milyen jellegű terrortámadások történhetnek egy kórházban (pl. kiber bűnözés)? Tanulmányomban választ keresek ezekre a kérdésekre és bemutatom a kórházi biztonság és védelem koncepcióját.