Katonák a határon − Az Egyesült Államok fegyveres erejének határvédelmi szerepvállalása 2018-tól (Belügyi Szemle, 2020)
Az Egyesült Államok különböző haderőnemei mintegy két éve közvetlen jelenlétükkel segítik az amerikai-mexikói határon folyó határvédelmi műveleteket. A haderő szokatlan szerepkörben történő bevetését komoly negatív kritikák érték jogi és szakmai oldalról egyaránt. A műveletek szempontjából elsősorban azok célja, pénzügyi erőforrás igénye, valamint hatékonysága került a kritikák kereszttüzébe. Írásomban röviden ismertetem a 2018-tól végrehajtott lépéseket, kitérve a változó feladatrendszerre, valamint a jelenlegi világjárvány okozta kihívásokra is.