Mit nevezünk katasztrófának? Katasztrófaelméleti megközelítések és vizsgálatuk (Belügyi Szemle, 2020)
A katasztrófa nehezen meghatározható fogalom, amely kontextustól függően eltérő jelentéssel bír. A katasztrófatudomány rövid története során számos megközelítéssel élt alapterminusát illetően: történelmi, politikai, szakmai és kulturális környezetének megfelelően máshogy definiálta kutatásának tárgyát, a katasztrófát. Éppen ezért egyértelmű fogalom nehezen alkotható. Jelen tanulmány egy összefoglaló írás, amely megvizsgálja a katasztrófaelméleti iskolák tudományelméleti megközelítését és veszélyhelyzet-értelmezését. Számos elmélet létezik, azonban a cikk csak a legszélesebb körben alkalmazott klasszikus, társadalomtudományi, természettudományi, antropológiai és politikai elméletekre tér ki. A fentieken kívül még egy kategóriával, a problémaközpontú megközelítéssel foglalja össze a szakmai dokumentumokban használt szemléletmódokat. A szerző tájékozódási pontot kíván nyújtani a magyar katasztrófatudomány művelőinek, a témát kutató egyetemi hallgatóknak, illetve a katasztrófavédelem szakembereinek.