Tükör: A Belügyi Szemle útja a kvartilisek táborába – fejlesztések, eredmények, feladatok (Belügyi Szemle, 2021)
A folyóiratok világában a Tükör elnevezésű rovat általában is lehetőséget ad az önvizsgálatra, az eredményekkel történő szembenézésre, a sikerek és kudarcok mérlegre tételére. A Belügyi Szemlében esetenként jelentkező Tükör rovatunkat az önmagunkra tekintésnek és az azt leíró műfajnak tekintjük a szó legszorosabb értelmében. E rovatban olyan közlemények megjelentetését tervezzük, amelyekben a szerzők az általuk művelt szakmai- és tudományterületet érintően a valóság tükörképének megjelentetésére és az ezzel kapcsolatos önvizsgálat leírására törekszenek. Az új rovat elindításával nem leplezett célunk, hogy egy kétirányú információáramlást biztosító hidat építsünk a szerzők és az olvasók közé. Egy tükör akkor jó, ha a tükör előtt álló olvasó elé egy torzításmentes valóság tárul. Jól tudjuk, ha más-más (szem)szögből nézünk a tükörbe, más és más kép tárul elénk. Mi igyekszünk a görbetükör jelenséget elkerülve mindvégig tartani az egyenes, a száznyolcvanfokos szöget, mert hisszük, hogy ezáltal tárulhat olvasóink elé a valóságot objektív módon tükröző, legteljesebb valóság. Aztán az olvasó joga, hogy más (szem)szögből is betekint-e a tükörbe, esetleg kíváncsi, hogy a tükör másik oldalán mi rejtőzik. Tisztában vagyunk azzal is, bármennyire törekszünk a valóság leghitelesebb tükörképének megjelenítésére, a tükörkép mindig is szegényebb, fakóbb lesz a valóságnál. Ezért lehetséges az, hogy az olvasó nem mindig a legteljesebb, a legkontrasztosabb képet látja az elé tartott tükörben. Az új összetételű szerkesztőség munkába állása óta több mint egy esztendő telt el. Ezért is gondoltuk úgy, hogy érdemes egy pillanatra megállni, tükörbe nézni, számot vetni, visszatekinteni az elmúlt egy évre, és értékelni az eddig megtett utat, az elért eredményeket. Sok minden történt az elmúlt egy évben szerkesztőségünk életében. Cikkünkben – bár csak egy pillanatfelvételt tudunk most adni a közel négyszáz nap történéseiből – törekedtünk arra, hogy olvasóink betekintést nyerhessenek a szerkesztőség mindennapi életébe, eredményeibe.Érkezett: 2020. október 5. Elfogadva: 2020. december 12.