Magyarország az újabb tömeges nemzetközi migráció kapujában (Belügyi Szemle, 2021)
Tanulmányomban a nemzetközi migráció rövid távú prognosztizációját befolyásoló egyes faktorok vizsgálatával mutatom be az emberiséget veszélyeztető kockázati elemeket. Adat- és forrásirodalmi elemzéssel vizsgálom, hogy a COVID-19 globális járvány nemzeti szintű egyedi és eseti kezelése generálhat-e tömeges, nemzetközi irreguláris migrációt, okozhat-e ismételt járványveszélyt a tranzit- és befogadó országok társadalma számára? A nemzetközi migráció és a közegészségügyi járvány összefüggésének lehetőségét a történelem és az orvostudomány már igazolta, a kialakult helyzeteket az érintett országok és szervezetek érdemben kezelték. A jelenkori társadalmi viszonyok között ugyanakkor a rendkívüli helyzetre tekintettel, a cikkben is bemutatott egyes nemzetközi példák szerint, rendkívüli/vitatható módon (is) történnek intézkedések. Ilyen problematikus humán járványmegelőzési módszerként vált ismertté a globális járvány során a fogvatartottak szabadon bocsátása, amely új típusú irreguláris kibocsátó faktorként jelenhet meg.