Pápai követek helye és szerepe az egyház békemissziójában az új típusú biztonsági kihívások fényében (Belügyi Szemle, 2021)
A katolikus egyház egyedülálló lehetőségekkel rendelkezik a nemzetközi válságkezelés és a béke előmozdítása területén. A katolikus egyház, amellett, hogy vallási közösség a Szentszék a nemzetközi jog alanya. A jelenlegi pápa igyekszik az egész dikaszteriális rendszert úgy poziciónálni, hogy a béketeremtésnek eleget tudjon tenni. A dolog természete okán, ebben a misszióban a pápai követek és a szentszéki diplomáciai missziók eminens módon vesznek részt. Különösen nagy szerep jut a válságövezetekben és a nemzetközi szervezetekben tevékenykedő diplomatáknak. Az Egyházi Törvénykönyv csak röviden mutatja be és főképp jogi szempontból a pápai követek kánoni helyzetét. A CIC emellett a klasszikus felosztási rendszert követi: a követek részegyházak és az országok irányába való feladatairól beszél. A békemisszió azonban az egész követi küldetést átjárja, a jogi megközelítésnél sokkal összetettebb, ugyanakkor nagyon izgalmas sokrétű tevékenység. Erre a sokszínűségre mutat rá ez a tanulmány.