(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
A migráció a XXI. század fő kihívása. 272 millió ember migrált 2019-ben, akik közül 80 milliót kényszerített külső ok lakóhelyük elhagyására, az ő biztonságuk és a célországok vagy célterületek lakosainak biztonsága kiemelt aggodalomra ad okot. Az egyik döntő tényező a biztonság és védelem tekintetében a menekültek és belső menekültek millióit, számos esetben évekre, befogadó táborok tervezése és irányítása. A jól tervezett és jól szervezett táborok nemcsak a lakhelyüket elhagyni kényszerültek számára nyújtanak ellátást és biztosítják a méltóságukat, segítik a segélymunkások hatékony feladatellátását, de a bűncselekmények és az erőszak csökkentéséhez is hozzájárulnak, valamint csökkentik a biztonsági veszélyeket és a kihívásokat is. Ebben a cikkben azt vizsgálom, hogy a migrációs elhelyezési lehetőségek, különösen a táborok, hogyan válhatnak a táborokban lévők – akár menekültek vagy belső menekültek – méltósága megőrzésének eszközévé, ugyanakkor hogyan teremthetik meg mind a befogadott személyek, mind a célországok befogadó közösségeinek biztonságát és védelmét. A cikk ezért az elhelyezésül szolgáló menedék célját, a táborok előnyeit és hátrányait, valamint a táborok tervezését és felépítését tárgyalja.