(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
A nemzetközi kapcsolatok szakirodalma és gyakorlata egyaránt nagy jelentőséget tulajdonít az emberi jogok nemzetközi rendszerének. A nemzetközi kapcsolatok uralkodó elméletei eltérő módon írják le e jogok tartalmát. Kulcsfontosságú állításaik olyan alapos érveket is felsorakoztatnak, amelyek az egyetemes erkölcsi rend eszméit az állami szuverenitással szembeállítják. Az emberi jogok ENSZ által megalapozott nemzetközi rendszerének fejlődése, a nem kormányzati szervezetek megjelenése a nemzetközi közösségben, számuk növekedése és végsősoron az emberi jogi aktivizmus hozzájárult ahhoz, hogy az emberi jogok védelme nagyobb szerepet kapjon az államok diplomáciai tevékenységében is. Azonban elmondható, hogy az emberi jogok védelme még így sem kielégítő minőségű a nemzetközi közösségben. Előfordul napjainkban is, hogy a nemzetközi közösség humanitárius katasztrófák kezelésére kényszerül, és az emberi jogok védelme továbbra is változó mértékű az egyes államokban, de még a nemzetközi közösségen belül sem azonos az egyes regionális emberi jogi egyezmények tekintetében. A cikk arra tesz kísérletet, hogy feltérképezze, hogy milyen tényezők befolyásolják az emberi jogok érvényesítésének eljárásait és azok hatékonyságát a nemzetközi kapcsolatokban.