(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
Folyó év őszén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kar Kriminálpszichológia Tanszéke és Kutatóműhelye egy konferenciát szervezett, amely a bűnözői profilalkotás témája köré szerveződött. A konferencia előadói részben a kérdéskör elméleti szakemberei közül verbuválódtak, részben azok közül a gyakorlati – nyomozati – szakemberek köréből, akik egy profilalkotási folyamatnak a megrendelői és egyben haszonélvezői lehetnének. A konferencia célja egy olyan párbeszéd kezdeményezése volt, amely párbeszéd nélkül a résztvevők egyöntetű véleménye szerint a magyar profilozási tevékenység nem újítható meg. A Belügyi Szemle jelen és következő lapszámában publikálja az előadások tanulmánnyá konvertált változatait. Ebben a tanulmányban tág perspektívában vizsgáljuk meg a kérdést, mintegy alapot teremtve a következő, részletkérdéseket kifejtő tanulmányok számára.