(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
E tanulmány célja, hogy rávilágítson arra, hogy a tudományos megalapozottság, a széles körű elméleti ismeretek és a gyakorlati tapasztalat, szakértelem egyaránt nélkülözhetetlen elemei egy működőképes profilelemzési eljárás kidolgozásának és az azzal összefüggő kutatásoknak. Egy folyamatban lévő kutatás részeredményeivel és más kutatások eredményeinek áttekintésével igyekszem alátámasztani, hogy a statisztikai megközelítésű profilalkotás működőképes módszer az emberölés bűncselekmények elkövetőinek profilozásában. Azonban nem a statisztikai megközelítésű profil lehet az egyetlen használható módszer. Ha kizárólag statisztikai eljárásokat alkalmaznánk, azzal figyelmen kívül hagynánk az elkövetői viselkedés komplexitását, és nem is lenne szükség profilalkotó, viselkedéstudományi ismeretekkel rendelkező szakemberekre. A megoldást a multidiszciplináris, vegyes megközelítés jelentheti. Azonban bármilyen megközelítést is alkalmazunk a bűnüldözési, helyszínelési, nyomozási ismeretek kutatásokba való beépítése nélkül eredményeink – bár tudományos közegben megállhatják a helyüket – gyakorlati alkalmazhatósága kétségessé válhat.