(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
A pszichopatológia hálózati megközelítése egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, amit jól mutat, hogy az elmúlt években exponenciálisan növekedett a megjelent tanulmányok száma. Alternatív választ ad a pszichopatológia egyik alapkérdésére: miért van az, hogy bizonyos tünetek jellemzően együtt jelennek meg és egymáshoz sokkal inkább kapcsolódnak, mint egyéb tünetekhez? A hagyományos, nyugati orvostudományon alapuló, eleinte kategóriákban, majd dimenziókban gondolkodó válasz szerint egy közös ok áll a háttérben. A pszichopatológia hálózatelmélete azonban azt mondja, hogy tünetek egymással ok-okozati kapcsolatban vannak. Egy tünethálózatot alkotnak, amiből kiemelkednek a mentális zavarok. A tünetek nem felcserélhetők, mindegyiknek meghatározott helye van. Egyik megjelenése maga után vonja a többit is, ördögi körként tartják fenn egymást (alvászavar - fáradtság - koncentrációs nehézség - szorongás - alvászavar). A megközelítés új szemszögből mutatja be a mentális zavarokat, tükrözi a gyakorlati szakemberek (és a hétköznapi emberek) gondolkodásmódját. Jelen tanulmány célja a hálózati megközelítés és a pszichopatológia hálózatelméletének bemutatása a kezdetektől a jelenen keresztül a jövőbeli lehetőségekig. Hangsúlyt kapnak a gyakorlati alkalmazási lehetőségek, hiszen a pszichiátria, klinikai pszichológia gyakorlatorientált terület. A tanulmány végén kitérek az irányzat jelenlegi korlátaira, kihívásaira. A különböző hálózatelemzési módszerek átültethetők a profilalkotás, predikció területére, egy új, ígéretes eljárásként kiegészítve a jelenlegi módszertant.