(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
A hamis készítményeket nem laboratóriumi környezetben, hanem kimondottan „barkács” jelleggel állítják elő, korántsem steril körülmények között. Az általában sufnikban készülő tablettákat betonkeverőkben bevonatozzák, s a padlóra terítve szárítják. A hatóanyagokat haszontalan, emberi fogyasztásra alkalmatlan anyaggal pótolják. Hamis készítmények bevizsgálása során az összetevők között találtak már krétaport, kábítószert, színes készítményekben pedig téglaport, melyeket töltőanyagként használtak. Ismert tény, hogy a legtöbb kábítószer, gyanús vagy hamis gyógyszerszállítmány távolkeleti országokból érkezik, de önmagában a feladó ország ismerete nem feltétlenül eredményezi azt, hogy akár egy kisméretű küldeményt, akár egy teherszállítmányt felnyisson a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Kockázatelemzést végeznek, igen sok jellemzőt vizsgálnak mielőtt egy csomagot felnyitnának, csak így tudják feldolgozni a naponta többezres csomagforgalmat. Jelen írásban egy magyarországi bűnbanda felszámolását mutatjuk be, amelynek tagjai vágy- és teljesítményfokozó szerek előállításával, értékesítésével írták be nevüket a bűnüldözés nagykönyvébe.