(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Az agyi alapú hazugságvizsgálati módszerek még erősen kísérleti fázisban vannak és még az sem bizonyított, hogy egyáltalán van-e olyan, az emberi agyat közvetlenül vizsgáló módszer, amely alkalmas hazugságvizsgálatra. Ha lenne is valóban működő módszer, tisztázni szükséges, hogy milyen aggályok, kétségek merülnek fel vele szemben. Milyen büntető eljárásjogi, kriminalisztikai korlátai lennének egy ilyen módszer alkalmazásának, és a büntetőeljárás milyen szakaszában lenne a helye. Sok a kérdés és a kétség, ennek ellenére a tengerentúlon vannak olyan büntetőügyek, amelyekben igénybe vettek némely hazugságvizsgálatra alkalmasnak vélt módszert, így például a brain fingerprintinget. Ezek a próbálkozások idő előttiek voltak, validálni kellett volna a módszert, még azelőtt, hogy büntetőügyben is sor kerül alkalmazására.