(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Ez a cikk arra tesz kísérletet, hogy bemutassa az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége (CEPOL) külkapcsolatainak fejlődését és további perspektíváit. Az Ügynökség egymást követő mandátumainak fényében elemezve a jogi hátteret, valamint figyelemmel a különböző szakpolitikai dokumentumokra, a szerzők bemutatják az elmúlt 20 év markáns fejlődését, úgy mennyiségileg, mint minőségileg, amelynek révén a CEPOL kulcsfontosságú szereplője lett az Európai Unió belső és külső biztonsága közötti kapcsolatnak. Az Ügynökség sikeresen vonta be tevékenységeibe szinte az összes, az Unió közelében fekvő országot, egyrészt együttműködési megállapodások megkötésével, másrészt pedig célzott kapacitás-építési projektek kezelése révén. Mindezáltal az európai rendészeti kultúra elterjedhet a partnerországok szakmai közösségeiben is. A CEPOL tehát aktívan hozzájárul az Európai Unió belső biztonságának magas szintjéhez, kiszolgálva elsődleges célcsoportját, vagyis az EU tagállamait, de az Unió határain túl is.