(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A tanulmány célja az igazságügyi genetikus szakértői vélemények büntetőeljárásban betöltött szerepének hangsúlyozása, valamint annak vizsgálata, milyen kérdésekben és milyen feltételek mellett van lehetősége a védelemnek genetikus szakértő megbízására. Cél továbbá a forenzikus genetikai szakvélemények potenciális hibaforrásainak bemutatása.Módszertan: A tanulmány nemzetközi és hazai jogi normák elemzésén, nyilvános szakmai jelentések és kutatási összefoglalók, továbbá a nemzetközi és hazai szakirodalom feldolgozásával készült.Megállapítások: Hatályos büntetőeljárási törvényünk jelentősen szűkítette annak lehetőségét, hogy a védelem megbízás alapján igazságügyi szakértőt vehessen igénybe. A hazai bűnügyi célú igazságügyi genetikai vizsgálatokra vonatkozó jogi szabályozás, és a DNS-laboratóriumok aktuális helyzete pedig együttesen jelentősen megnehezíti, hogy a védelem igazságügyi genetikus szakértői vélemény elkészítésére adjon megbízást. Pedig a kirendelt szakértői vélemény esetleges aggályainak feltárása érdekében adott esetben éppen egyazonos szakterületen praktizáló másik szakértő bevonása lehet indokolt.Érték: A szerző Magyarországon elsőként elemzi annak lehetőségét, hogy a védelem miként vehet igénybe forenzikus genetikus szakértőt a büntetőeljárás során. A tanulmány a genetikai szakvélemények potenciális hibaforrásait bőséges hiteles szakirodalommal alátámasztva mutatja be.