(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A Lewin és kutatótársai által alkotott vezetési stílusok rendészeti szervekben gyakorolt hatásának vizsgálata, amit a szervezetben szolgálatot ellátó, élettapasztalattal és szakmai életúttal rendelkező, kiforrott személyiségek véleménye is formálhat, új megvilágításban tüntethet fel.Módszertan: A kutatást kvantitatív metódus felhasználásával hajtottuk végre, a résztvevők online elérhető kérdőíveket töltöttek ki, amelyeket matematikai statisztikai próbáknak vetettünk alá.Megállapítások: A vezetési stílusokról, a vezető személyéről, az azokhoz köthető attribútumokról reális képet sikerült felállítanunk, egy olyan torzításmentes kép tárult elénk, amely új tudományos eredmények létrejöttét generálta a vezetéstudomány területén.Érték: A rendészettudomány tudásbázisának bővítése, a vezetés- és szervezéstudomány új kutatási eredményeinek szervezeti szinten történő hasznosítása a rendvédelemben. Lewin az elméletét 1938-ban a iowai Gyermekjóléti Kutatási Központban tízéves gyermekek körében végzett kísérlet eredményeképpen fogalmazta meg. Közel 80 év elteltével ennek aktualitását mind az egyén és mind a szervezetek vonatkozásában a társadalmi átalakulási folyamatok jelentős mértékben befolyásolták. Minderre figyelemmel az elmélet újragondolását a horizontálisan és vertikálisan felépülő (szervezeti és szakmai) rendészeti szervek vezetése vonatkozásában is indokolt megvizsgálni, amit a szervezetben szolgálatot ellátó, élettapasztalattal és szakmai életúttal rendelkező, kiforrott személyiségek véleménye is formálhat, új megvilágításban tüntethet fel.