(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: Sallai János A rendészettudomány etablációja és akkreditációja Magyarországon című kiadványa ismertetésének célja, hogy rövid, tömör formában bemutassa a rendészettudomány hazai elfogadtatásával és akkreditációjával foglalkozó, történészi szemlélettel megírt könyvet a Belügyi Szemle olvasói számára.Módszertan: A könyvismertetés szerzői e recenzió készítése során törekedtek mind a kvalitatív, mind a kvantitatív tartalomelemzés módszerével élni. A könyvismertető készítői ugyanazzal az intertextuális megközelítéssel mutatják be a könyv tartalmi lényegét, ahogyan az a könyv struktúrájában is fellelhető. Ugyanis magának a könyvnek az egyes fejezetei, alfejezetei nem egymástól független, teljesen önálló tételeket fejtenek ki, hanem szervesen összekapcsolódnak, láncszerűen egymásba fonódnak.Megállapítások: A szerzőnek teljes mértékben sikerült eredeti szándékát megvalósítania. A kiadvány szinte teljességgel bemutatja azt a történelmileg is hosszú folyamatot, s annak egyes állomásait, amelynek eredményeként a rendészettudomány Magyarországon elfogadott, önálló diszciplínává vált, és mind az akadémiai, mind a felsőoktatási elfogadtatása megvalósult.Érték: A könyv szerzője által feltárt és e kiadványban is összegzett tudományos megállapítások, információk jelentős mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hazai rendészettudomány tovább fejlődhessen, megőrizhesse önálló tudományként történő kezelését, valamint ahhoz, hogy a jövőben is komoly szerepet játszhatnak a rendészetelmélettel foglalkozó szaklapok a rendészettudomány további kiteljesedéséhez, még szélesebb körben történő elismertetéséhez.