(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: 2021-ben, az NKE RTK Idegennyelvi és Szaknyelvi Lektorátus elnyerte a Kreatív Tanulási Program által kezdeményezett Innovatív Tanszék I. helyezését. A tanulmány a sikeres pályázat útját mutatja be, nevezetesen egy több éven átívelő munkafolyamat stációit. A munkafolyamat megosztása hasznos lehet más intézmények számára a tekintetben, hogy hogyan lehet innovatívabb,önképzőbb és folyton megújuló az adott intézmény. Axiómaként elmondható, hogy workshopok, pályázatok, együttműködés, kutatások, tudományszervezés, tananyagfejlesztés, mentorálás és nemzetköziesítés nélkül nem lehet megújulni.Módszertan: A pályázatban két kutatást is érintettünk, nevezetesen A BTT I. helyezett pályázatát, valamint a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács III. helyezett pályázatát. Az első kutatásban az internetes platformokkal támogatott oktatás hasznosságát és a digitális kompetencia érvényesülését vizsgáltuk. A második hibrid kutatással azt vizsgáltuk, hogy hogyan élték meg a hallgatókés az oktatók az online oktatását a karon.Megállapítások: A Computer-Assisted és a Mobile Assisted Language Learning elvét alkalmazva, számítógépes és mobil applikációkat is bevezettünk, mely során a hallgatók versenyszelleme, kimagasló motiváltsága, az élménypedagógia és a konstruktív tanulási környezet is megtapasztalható. Igazodni kell továbbá a szakmai kompetenciák és a munkaerőpiac elvárásaihoz is célnyelven (kihallgatás, járműellenőrzés), valamint szakirányú leágazásokban gondolkodni.Érték: Az eredményeket tekintve, a tanulmány összefoglalja mindazon ismérvek tárházát, mely alapján egy tanszék tevékenysége és megítélése innovatív lehet. A pozitív eredményekkel példaértékű mintát prezentálunk, ami igény szerint követendő példa lehet más intézmény számára is.