(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: Jelen tanulmány rendeltetése, hogy bemutassa a körzeti megbízotti szolgálati forma komplex közlekedésrendészeti feladatrendszerének fejlődés-és változástörténetét.Módszertan: A szolgálati forma kezdeti időszakával kapcsolatban számos, a kritikát sem mellőző, a szolgálati forma eredményeit értékelő és fejlődési lehetőségeit firtató írás látott napvilágot a korabeli szakemberek tollából, melyek a közlekedésrendészeti feladatok kapcsán is hasznos információval szolgálnak. Mindemellett a szolgálati forma létezése során ezidáig négy körzeti megbízotti szabályzatot élt meg, melyek a szolgálati forma alapelveinek tiszteletben tartása mellett – hol kisebb, hol nagyobb mértékben – változtattak a közlekedésrendészeti feladatok szabályain. Módszertanát tekintve a mű dokumentumelemzésen alapszik, a szakirodalom mellett a körzeti megbízotti szabályzatok is elemzésre kerülnek a történeti és rendszertani feldolgozás módszerével.Megállapítások: A körzeti megbízotti szolgálati formát annak 1954-es bevezetésétől áthatja a feladatok összetettsége, sokoldalúsága. Hatványozottan igaz ez a közlekedésrendészeti feladatokra, ugyanis a körzeti megbízottakra a kezdetektől komoly nyomás hárul a balesetelemzésből adódó „3E” (Education – felvilágosítás, oktatás, nevelés; Enforcement – közúti ellenőrzés; Engineering – forgalomszervezés) valamennyi elemét illetően. Ugyanakkor a közúti közlekedés mellett kezdetekben komoly hangsúlyt kapott a vasúti, vízi és légiközlekedés rendészete, melyből a vasúti és légi közlekedés feladatai árnyaltabban ugyan, de ma is léteznek, míg a légi közlekedéssel kapcsolatos teendők 2016-ban kikerültek a jelenleg hatályos szabályzatból.Érték: A szolgálati forma közlekedésrendészeti feladatrendszerét érintő fejlődés- és változástörténet áttekintésének eredményeként következtetéseket vonhatunk le a jelenlegi működés rendeltetésszerűségét és eredményességét illetően.