(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A tanulmány egy, a külföldiekre vonatkozó egyes büntetés-végrehajtást érintő rendelkezések eltérő alkalmazásáról a közelmúltban kiadott kormányrendelet apropóján vizsgálja meg azokat a lehetőségeket, amelyek meggátolhatják a külföldiekkel szemben lefolytatható büntetőeljárást mindazon esetekben, amikor a büntetés célja idegenrendészeti intézkedés alkalmazásával is biztosítható.Módszertan: A tanulmány leírja és elemzi a külföldiekre vonatkozó egyes büntetés- végrehajtást érintő rendelkezések eltérő alkalmazásáról szóló kormányrendeletet, továbbá feltárja azokat a lehetőségeket, amelyek révén elérhető, hogy bizonyos esetekben a külföldiek által elkövetett bűncselekmények idegenrendészeti eljárásban is elbírálhatók legyenek.Megállapítások: A legfőbb megállapítása, hogy idegenrendészeti eljárások révén jelentően csökkenthetők a külföldiekkel szembeni büntetőeljárások. A tanulmány jogszabálymódosító javaslatokon keresztül konkrét javaslatokat tesz arra, hogy a külföldiekkel szembeni büntetőeljárások helyett hogyan lehet idegenrendészeti intézkedéseket alkalmazni.Érték: A tanulmány értéke egy új jogintézményből, a külföldi elítéltek szabadságvesztésének félbeszakításából kiindulva, a külföldiekkel szembeni büntetőeljárás lefolytatásának alternatíváit lehetővé tevő jogszabálymódosításokra tett konkrét javaslatokban mutatható ki.