(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: Egységes szemlélet hiányában az elmúlt évek során rendszeresen előfordult, hogy egy rendőr-főkapitányság szervezetén belül az ugyanolyan beosztásban lévő, ugyanazon a szakterületen tevékenykedő, ugyanolyan minősítéssel rendelkező munkatársak – kisebb vagy nagyobb mértékben – eltérő teljesítményjuttatásban részesültek. Ez esetenként tovább fokozta azt a feszültséget, amit az egyéni teljesítményértékelés már önmagában is eredményez a hivatásos állomány tagjai között, személyi ellentéteket, rossz munkahelyi légkört generálva, rontva ez által az egyes szakmai közösségek teljesítőképességét, eredményességét.Módszertan: A teljesítményjuttatás objektív, egységes szempontok mentén történő elosztásának bemutatása a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vonatkozásában.Megállapítások: A rendőri munka mellett elkötelezett, a hivatásuknak élő kollégákkal folytatott beszélgetések, illetve az általuk közreadott vélemények, javaslatok ismeretében elmondható, hogy a témához kapcsolódóan van még tennivaló annak érdekében, hogy a teljesítményértékelés, illetve a teljesítményjuttatás rendszere az értékeltek motiválása, a szakmai munka színvonalának növelése érdekében hangsúlyosabban töltse be szerepét.Érték: Az általam bemutatott eljárásrend két legfontosabb jellemzője az egységesség és az objektivitás. Ez azt jelenti, hogy azonos kondíciók mellett, valamennyi hivatásos állományú munkatárs esetében – ha ugyanolyan beosztásban és körülmények között végezték a munkájukat és ezen túlmenően, az egyéni teljesítményértékelés eredményeként egyforma minősítést kaptak, függetlenül attól, hogy az értékelt időszakban melyik szervezeti e gységeknélszolgáltak – a részükre megállapított teljesítményjuttatás egységesen ugyanakkora. Ha pedig a szolgálatteljesítés feltételrendszerében bármilyen számottevő eltérés mutatható ki, ami kihatással van a mindennapi munkavégzésre, vagy a minősítések között van különbség, az részrehajlás nélkül, az előre meghatározott szempontok és arányok figyelembevétele mellett, tárgyilagosan jelenik meg a teljesítményjuttatás összegében. Reményeim szerint mindezzel sikerült hozzájárulnom az egyéni teljesítményértékelés, illetve a teljesítményjuttatás kiváltotta ellenérzések csökkentéséhez, valamint a munkahelyi konfliktusok megelőzéséhez.