(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A tanulmány célja a közigazagtási pálya iránti csökkentő érdeklődés okainak feltárása. A Diplomás Pályakövető Rendszer adatai szerint a szakmai végzettséget szerző fiatalok jelentős része nem a közigazgatásban helyezkedik el vagy hamar elhagyja azt. Ebben a tanulmányban azt vizsgálom, hogy az érintett pályakezdők karriermotivációja hogyan befolyásolja a közigazgatásban való elhelyezkedési szándékukat.Módszerek: A tanumányban bemutatott kérődíves vizsgálatot a KÖFOP-2.1.5– VEKOP-16-2016-0000 “Versenyképes közszolgálat személyügyi támogatása” című project keretében végeztem 2021-ben. A kérdőív kitöltése során a résztvevőknek négyfokú Likert-skálán kellett értékelniük a pályaválasztási motivációs tényezőket, a közszolgálati pálya iránti érdeklődésüket, az egyetemi képzés és szakmai gyakorlat hatását a közszolgálati pálya iránti érdeklődésre. A vizsgálatban Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási és Nemzetközi Tanulmányok Karának 114 hallgatója vett részt. A résztvevők 65 százaléka nő, 35 százaléka férfi volt. A minta 71 százaléka nappali tagozaton, 29 százaléka levelező tagozaton tanult.Eredmények: Hipotézisemnek megfelelően a vizsgálat eredményei megerősítették, hogy a résztvevő hallgatók inkább külső és kevésbé belső, pályamotivációval rendelkeznek, ami negatívan hat a pálya iránti érdeklődésükre. A résztvevők érdeklődése a közszolgálati pálya iránt az egyetemen eltöltött évek során csökkenő tendenciát mutatott. Ez a hatás a legfiatalabb nappali tagozatos hallgatók válaszaiban volt a leginkább tetten érhető. A kutatás során három motivációs módot tudtam azonosítani: erős, azonosított és külső motivációt. A várakozásoknak megfelelően a külső motivációjúak pálya iránti érdeklődése volt a legkisebb, az erős motivációjúaké pedig a legnagyobb.Érték/felhasználhatóság: A kutatás eredményei hozzájárulnak a fiatal munkavállalók pályaválasztását meghatározó tényezők megértéséhez. További kutatásokra van azonban szükség annak felderítésére, hogy az egyetemi évek alatt miért erősödik a résztvevők külső motivációja, és hogyan fordítható ez a tendencia.