(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: Jelen cikk célja, hogy a NATO éghajlatváltozással kapcsolatos állásfoglalásait, a negatív hatások ellen hozott intézkedéseket tanulmányozza. Bemutassa azt, hogy a NATO stratégiai célkitűzéseire hogyan hatnak napjaink ökológiai szempontú kihívásai.Módszertan: Téma aktualitásának vizsgálata indexáló adatbázisok segítségével, elsősorban a ScienceDirect, Google Tudós adatainak felhasználásával történik. A NATO tevékenységét érintő biztonsági kihívásokat, kiemelten az éghajlatváltozás biztonsági aspektusait, a NATO-csúcsértekezletekről készült kivonatok, vonatkozó cselekvési tervek, kapcsolódó világtalálkozók, konferencia anyagok, megállapodások, döntéshozói és egyéb szervezetek szakmai jelentései, továbbá a fellelhető publikációk alapján elemzik és értékelik a szerzők.Megállapítások: A biztonsági környezet erőteljes változáson megy keresztül. A globális intézkedések ellenére napjainkban erősödik a migráció, a terrorcselekmények száma nő, a környezeti ártalmakból adódó gazdasági, társadalmi következmények komplexebben jelentkeznek, fegyveres konfliktusok és válságok alakulnak ki, amelyek válaszreagálásra késztetik a NATO-t. A klasszikus stratégiai célok mellett azonban olyan területekkel is foglalkoznia kell a NATO-nak, mint az éghajlatváltozás károsító hatásai, a fenntartható fejlődési célok teljesítésében való részvétel, energiabiztonsági kérdések stb., amik természettudományi és társadalomtudományi elméleti és gyakorlati kérdések vizsgálatára ösztönzik a katonai dialektikát, felerősítve a szemléletformálást és a jelenkori környezeti elterjedt irányzatok adaptálhatóságának, integrálhatóságának vizsgálataira való hajlamot.Érték: A szerzők által végzett elemzői–értékelői tevékenység a NATO feladatrendszerének szélesebb spektrumára terjed ki, így a klasszikus feladatok mellett eddig szokatlan, vagy nem annyira ismert és nem annyira felkapott szükségszerű témák kerültek feldolgozásra.