(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A tanulmány célja annak bemutatása, hogy 2015 óta történt-e jelentős változás az illegális befelé irányuló migráció fenotípusos mintázatában Magyarország schengeni külső határán.Módszertan: A szerző a tudományos kutatás módszertanának eszközeivel hazai és nemzetközi forráskutatásokat és médiatanulmányokat végez. Az adatkezelőtől kért adatok elemzésével és értékelésével a szerző összefoglaló értékelést készít, amely alkalmas a vizsgált migrációs elemek értelmezésére, a folyamatok leírására, hipotézisek felállítására.Megállapítások: A tanulmány alapjául szolgáló kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy Magyarország schengeni külső határán - különösen Szerbiában - az irreguláris migrációs tevékenység során a fizikai elemek és az államhatárt őrző személyek elleni verbális agressziót fizikai támadások követték.Értékek: A tanulmány a kutatás módszertani eredményei alapján bemutatja az illegális migrációs cselekmények tipológiai változásait Magyarország szerbiai határvidékén az elmúlt években, valamint az illegális belépésre törekvők által elkövetett verbális és fizikai erőszak megjelenését.