(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A konfliktus egyidős az emberiséggel. Ebből kifolyólag a konfliktusok megoldása érdekében tett törekvések is a kezdetektől velünk vannak. Különböző korokban és különböző kultúrákban más és más módon próbálták meg az egyének vagy az egyének csoportjai közötti konfliktusokat orvosolni. A követek küldése, a királyszék – mint választott döntőbíróság intézménye –, vagy éppen a mediáció archaikus formája a „közbenjárás” többezer éves historikus forrásokban is megtalálhatók. Ebben a tanulmányban a fókuszt ezen folyamatok feltárására helyezzük.Módszertan: Az írásban az ókori görög világ konfliktuskezelési eszközeitőlkezdve járjuk végig az alternatív vitarendezési módokat egészen a modern kori mediáció kialakulásáig, valamint a magyar EU jogharmonizációs rendelkezések bevezetéséig. Módszertanilag a korabeli források feldolgozását és összevetését alkalmaztuk.Megállapítások: Mind a magyar, mind az európai kultúrákban több ezer éves hagyománya van a mediációs folyamatok valamely típusának. Sok helyen ez a mai napig érvényben van.Értékek: Ez a cikk rávilágít arra, hogy a harmadik pártatlan fél bevonásával történő interperszonális vitarendezés archaikus emberi szükséglet. Szerepe megkerülhetetlen a mindennapi problémamegoldásban.