(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A zsarukultúra átörökítési módjának feltárása annak főbb területein – rendőrszakmai jellemzők, értékek, kantin-kultúra, hallgatás kódja – feltárt jelenségek, megtörtént esetek vizsgálatával.Módszertan: A szerző kvalitatív kutatást, dokumentum- és tartalomelemzést alkalmaz.Megállapítások: A zsarukultúra főbb területein végzett kutatások rámutatnak arra, hogy a deviáns magatartások ritkán valósulnak meg azonnal tettek, „példamutatás” által. Az egyik lehetséges átörökítési mód elsősorban a szóbeliség útján valósul meg, ami egyfajta tesztelési fázis is lehet, amit később deviáns magatartás követ(het). Az ilyen esetek felfedését pedig a rendőri hivatás jellemzői – (kritikátlan) lojalitás, bizalom szüksége, konformitás vagy empátia – nehezítik meg, ezáltal segítve a helytelen zsarukultúra konzerválódását és ismételt átörökítését.Érték: A morál szerepének ismertetése a zsarukultúrában és a rendőri hivatásban.