(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A MIT Press kiadó Essential Knowledge sorozatában megjelenő Antikorrupció című könyv kompakt, érdekes és naprakész információkat nyújt az olvasó számára. Eddig az MIT könyvismertető sorozatában a következő művek kerültek bemutatásra:: Neuroplaszticitás (Németh, 2021a), Anticorruption (Németh, 2021b), Együttműködő társadalom (Németh & Szabo, 2022), Kritikus gondolkodás (Németh, 2022a), Beaviour Insight (Fazekas-Pátyodi, 2023).Módszertan: A kiadványt a téma egyik legelismertebb szakértője írta, olyan nyelven, amelyet a témában nem járatos laikusok is könnyedén megértenek. Így valóban felhasználhatók az egyes témakörök aktuális kutatási adatai és eredményei más szakterületek képviselői számára is. Manapság nem könnyű megtalálni a világhálón megszerezhető végtelen információhalmazban azokat az adatokat és összefüggéseket, amelyek egy adott témáról megbízható és koherens ismereteket biztosítanak (Tidor, 2020).Megállapítások: A széria jelen kötetének témája a korrupcióellenes küzdelem, és annak globális összefüggései. Az írás az antikorrupciós küzdelem jelenlegi eredményeit és helyzetét mutatja be. A jelenlegi téma aktualitását jól szemlélteti a Világbank ide vonatkozó becslése: „A világ nagy része korrupcióval fertőzött, Afrika, Ázsia és Latin-Amerika nagy részein az egy főre jutó éves GDP 3 százaléka eltűnik. Még Észak-Amerika sem védtelen. A Világbank szerint globálisan 1 billió vagy több dollárt veszít évente a korrupció miatt.” (Rotberg, 2020).Értékek: A könyv átfogó és adatokkal alátámasztott képet nyújt a világban folyó korrupciós folyamatokról. Továbbá bemutatja az egyes korrupciós folyamatok megszüntetésére tett kísérleteket is.