(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: Az írás célja a nemzetközi bűnügyi együttműködésben kitűntetett szerepet betöltő és már állandó uniós eszköznek számító EMPACT platform struktúrájának, működésének, eredményeinek bemutatása a kiberbűnözés vonatkozásában.Módszertan: A szerző az EMPACT platformmal kapcsolatos ismereteket az elérhető uniós szabályozások áttanulmányozásával, valamint a kibertámadások prioritásban korábban betöltött szakértői, valamint a jelenleg ellátott nemzeti EMPACT koordinátor helyettesi feladatok gyakorlati végrehajtásával gyűjtötte.Megállapítások: A súlyos és szervezett bűnözés elleni küzdelem területén az egyes tagállamok, valamint az Európai Unióval szoros kapcsolatban lévő országok egymással együttműködve, a jogi, technikai, támogatási, képzési lehetőségek legteljesebb kihasználásával tudják megfelelő hatékonysággal ellátni feladataikat. Az állandó uniós eszköz részben operatív, részben stratégiai támogatást nyújt a résztvevőknek.Érték: A tanulmány átfogó képet kíván mutatni a nemzetközi bűnügyi együttműködés ezen területéről, amelynek segítségével a bűnügyi és igazságügyi hatóságok munkatársai mélyebb betekintést kaphatnak a gyakorlati feladatvégrehajtással kapcsolatban, illetve az érdeklődők összefüggéseiben is értelmezett válaszokat kaphatnak az egyes lépésekről, folyamatokról.