(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A cikk rövid bevezetése áttekintést ad az azonosítási megoldások fő paramétereiről és a legelterjedtebb biometrikus azonosítási megoldásokról. Ezt követően a cikk az EU-ban a határrendészetnél használt biometrikus azonosítási megoldásokat mutatja be, illetve rövid összehasonlítást ad a jelenlegi megoldások és az érhálózat-alapú megoldások között, kiemelve az érhálózat-alapú megoldások előnyeit a korábbi megoldásokhoz képest. A cikk a továbbiakban a korábbi, biometrikus megoldások elterjedésével összefüggő kutatásokat foglalja össze egy új kutatás eredményeinek bemutatásával.Módszertan: A biometria elterjedésével összefüggő korábbi, Óbudai Egyetemen végzett kutatás elemző összehasonlítása egy 2022-es friss kutatás eredményeivel.Megállapítások: A biometriával összefüggő oktatás mélyítheti a megoldásokkal kapcsolatos kockázatok ismeretét, ami növelheti az elutasítottságát és a legerősebb félelem kialakulását, ami a biometrikus adatok kezelésével és biztonságával kapcsolatos.Érték: A cikk felhívja a figyelmet, hogy a kockázatokat a biometrikus megoldások felhasználásának erősebb szabályozásával és az adatkezelési, adatvédelmi megoldások biometriára kialakított szabványosításával és elterjedésével lehetne csökkenteni.