(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: Jelen tanulmány célja a modern járművekhez kapcsolódó szakértői vizsgálatok technikai kihívásainak, illetve az anti-forensics technikák szerepének bemutatása. A magas automatizáltságú járművek katonai alkalmazásban és polgári közlekedésben való széles körű elterjedésével növekszik az utólagos szakértői vizsgálatok szerepe, amelyek célja a jármű igénybevételével, közreműködésével bekövetkezett esemény rekonstruálása, továbbá az esemény elkövetőinek, az eseményben közreműködők vagy érintettek szerepének megállapítása.Módszertan: A publikáció a vonatkozó angol és magyar nyelvű szakirodalomra, gyakorlati tapasztalatokra, széles körű módszertani forrásanyagokra támaszkodik.Megállapítások: A magas automatizáltságú járművekben található bizonyítékok, digitális adatok a szakértői vizsgálat céljához kapcsolódóan segítenek megállapítani, hogy milyen esemény, hol, mikor és hogyan történt. Ezekhez az információkhoz való időben történő hozzáférés elengedhetetlen az esemény pontos idővonalának meghatározásához, valamint a kapcsolódó felelősség későbbi megállapításához. Az anti-forensics technikák alkalmazásával lehetőség nyílik a szakértői vizsgálatok kompromittálására, az eredmények minőségének befolyásolására.Érték: A szakértői vizsgálat lehetőségei és a módszereihez kapcsolódó kiemelt figyelem a tudományos szférában és a médiában egyaránt megjelenik. Egyre több olyan technika jelenik meg, amely késlelteti, nehezíti vagy akár képes megakadályozni az egyes vizsgálati lépések teljes körű végrehajtását. Mint minden módszernek, a szakértői vizsgálatoknak is megvannak a maga korlátai, nehezítő tényezői, ilyenek például az anti-forensics technikák, amelyek módszerei, hatásai jelen tanulmányban meghatározásra kerülnek.