(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A tanulmány célja annak bemutatása, hogy az egy évszázaddal ezelőtt alapított Interpol továbbra is elkötelezett a nemzetközi bűnüldözési együttműködés és a 195 tagország közötti biztonságos információcsere előmozdítása mellett.Módszertan: A szerző tanulmányában az Interpol hivatalos dokumentumai alapján és az egyes bűnszervezetekkel kapcsolatos tevékenysége által mutatja be a szervezet modernkori kihívásait, az azokra adott válaszokat, illetve a jövő lehetséges fejlődési irányait.Megállapítások: Az Interpol Nemzeti Irodái (NCB-k) lehetővé teszik a globális együttműködést és a határokon átnyúló bűncselekményekre való gyors reagálást. A fejlődő globális fenyegetések, amelyeket a COVID–19-világjárvány is felerősített, elengedhetetlenné teszik a nemzetközi együttműködést. Az Interpol kulcsszerepet játszik a globális fenyegetések és az egyéni bűncselekmények kapcsolódási pontján. A terrorizmus, a szervezett bűnözés, a számítógépes bűnözés és a mesterséges intelligencia térnyerése sürgető kihívásokat jelent. Az olyan projektek, mint az I-CAN és az I-GRIP sikeres globális erőfeszítéseket szemléltetnek. Az Interpol bizalmon, semlegességen, kölcsönösségen és operatív biztonságon alapuló küldetése bizonyította hatékonyságát a modern bűnüldözési kihívások kezelésében.Érték: A cikk példákkal illusztrált áttekintést nyújt a szervezet közelmúltbeli eredményeiről.