(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A vallásgyakorlás és a Börtönlelkészi Szolgálat büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs tevékenységének céljai megvalósulásához való kapcsolódási lehetőségeit mutatja be a szerző a történelmi előzmények, jelentős jogszabályi momentumok és szakmai szempontok áttekintésével, valamint saját megfigyelései és tapasztalatai alapján.Módszertan: A hazai börtönügy jogi fejlődésének a vallásgyakorlás szempontjából történő áttekintése, a szakmai szempontok mentén szakirodalmi források és a szerző hosszútávú megfigyelései és tapasztalatai alapján bemutatja a vallásgyakorlás egyes elemeit a reintegrációs folyamatot támogató eszközként.Megállapítások: A történelmi előzmények és a jogi környezet a reintegrációs tevékenység szakmai szempontjait kifejezetten támogathatja a Börtönlelkészi Szolgálat által koordinált vallásgyakorlás megvalósulása során. Ezen eszközök hatékony alkalmazásának előfeltételei a reintegrációs és a vallásgyakorlás szempontjából is magas szintű szakmai ismeretek.Érték: A vallásgyakorlásnak jelentős történelmi előzményei és pontosan körülírható helye van a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs tevékenységében. A vallásgyakorlás helyének, helyzetének, funkciójának a jelenlegi reintegrációs szakmai szempontú történeti áttekintése lehetőséget ad annak megvilágítására, hogy a vallásgyakorlás lényegéből adódóan támogatja a reintegrációs tevékenységet. Bemutatásra kerülnek e támogató jelleg egyes kapcsolódási lehetőségei.