(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A büntetés-végrehajtási szervezet a büntetés-végrehajtási intézetekben lévő fogvatartotti kényszerközösségek szülte ártalmakkal való megküzdésben és az elítéltek társadalomba történő reintegrálásának folyamatában fontos szerepet ad a drámapedagógiának, a börtönszínházi alkalmaknak, valamint a vallás és a hit művészetterápiás programokkal való ötvözésének. Jelen tanulmány célja az előbbiekben foglaltak megvalósításában elért eredmények, illetve a 2024. évben megvalósításra tervezett művészetterápiás programok bemutatása.Módszertan: A szerzőnek gyakorló büntetés-végrehajtási szakemberként, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Fogvatartási Ügyek Szolgálatának vezetőjeként rálátása van a fogvatartottak részére felkínált művészetterápiás programok körére, azok gyakorlati megvalósulására. Pályafutása során több ilyen jellegű program megálmodásában, végrehajtásában közreműködött végrehajtóként és szakirányítói minőségében is. A tanulmány elkészítése során a témában rendelkezésre álló irodalmak felhasználása mellett személyes tapasztalatait vette figyelembe.Megállapítások: A fogvatartottak rendkívül nyitottak a különféle művészeti programokra, azok megvalósításában aktívan, kreativitást mutatva vesznek részt. A drámapedagógiai módszerekre alapozott színházi programok, a vallás és a hit elemeivel ötvözve egyértelműen beilleszthetők a fogvatartottak szabadításra történő felkészítését szolgáló programok palettájába, azokba esetenként jóvátételi elemek is beépítésre kerülhetnek.Érték: A büntetés-végrehajtási keretek között alkalmazott művészeti programok nemcsak a fogvatartottak szabadulás utáni beilleszkedését segítő, személyiség-, készség- és kompetenciafejlesztésre alkalmas lehetőségek, de alkalmasak a társadalom érzékenyítésére, a szabadulókkal kapcsolatos előítéletek, ellenérzések csökkentésére.