(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A szerzők Budavári Árpád doktori kutatásának részeként a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság közterületein szolgálatot teljesítő rendőrök körében 2020–2021-ben végzett kérdőíves felméréssel a rendőrök biztonságértelmezését és együttműködési készségét, valamint a Fejér vármegyei közbiztonsági problémák meghatározhatóságát vizsgálták. Módszertan: A felmérés hipotézise szerint a rendőrségen tapasztalhatók a társadalom közösségeivel való kooperatív problémakezelés jegyei, és megragadhatók azok a beavatkozási szükségletek, amelyek következtében a rendőrség problémaérzékenysége és kooperatív kompetenciái fejleszthetők. A 310 fős mintán végzett felmérés eredményeit összevetették a 2016-ban Székesfehérváron egy 500 fős lakossági mintán végzett felmérés eredményeivel. Ennek segítségével felmérték, hogy a biztonság értelmezése és a biztonság szereplőinek megítélése mennyiben azonos és mennyiben tér el a két megkérdezett célcsoport között. Megállapítások: A vizsgálat eredményeiből egyértelműen megállapítható a lakossággal való együttműködés fontosságának felismerése és a kooperáció iránti igény. Látható azonban, hogy ezt számos tényező hátráltatja. Megállapítható az is, hogy a rendőrség tagjai jelenleg nem ismerik el a közbiztonság rendőrségen kívüli intézményeinek jelentőségét és hatékonyságát. Ennek okainak feltárására további vizsgálatok szükségesek. Érték: A kutatás eredménye a rendőrség és a lakosság véleményének összehasonlításával, a rendőrök együttműködési készségének feltárásával hozzájárul a rendőrség állapotdiagnózisának felállításához, a változtatási szükségletek megállapításához.