(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A sportesemények rendezése és szervezése több szervezetet érintő összehangolt tevékenység. A kutatás célja megvizsgálni és feltárni a sportlétesítmények, sportesemények helyszínének speciális őrzés-védelmi követelményeit. Módszertan: A referenciairodalmak gyűjtését és feldolgozását követően kvalitatív módszert alkalmazva a sportlétesítmények biztosításának módjára és eszközeire koncentrálva a szerzők a saját nézőpontjukból kerestek specifikumokat. A kutatás során empirikus és logikai módszereket is használtak. Ahhoz, hogy a megszerzett ismeret hozzájáruljon a gyakorlati problémák megoldásához a gyakorlatorientált kutatás tevékenységét választották. Megállapítások: Az 1960-as évektől kezdődően, majd döntően az 1980-as évektől a sportesemények rendezése, szervezése nem csupán sportszakmai kérdés. A gazdasági szereplők által beáramoltatott tőke családi, kulturális és szórakoztató események megrendezését célozta meg. Ezáltal a sportlétesítmények a korábbiaktól eltérően kezdetben több funkcióssá, majd a modern létesítésűek multifunkciós helyszínekké váltak. A multifunkcionalitásából adódóan a helyszínek és a környezetükben kialakított, eltérő sport- és gazdasági célú létesítmények biztosításának, őrzés-védelmének speciális követelményei alakultak ki. Érték: A sportlétesítmények és a bennük található kereskedelmi, gazdasági, szórakoztató, kulturális és kiszolgáló egységek biztonságtechnikájának alapja az objektum-, valamint a személy- és vagyonbiztonság. A létesítmények alaprendeltetésszerű működésének őrzés-védelme ugyanúgy szervezett, összehangolt tevékenység, mint a létesítményekben megrendezésre kerülő sportesemények esetében, de a végrehajtás módja nem egyezik meg.