(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány elkészítésének célja a nagyvárosokban általános problémát jelentő, a közterületeken hagyott, hulladékká vált gépjárművek elszállításával kapcsolatos, sokak által csak kevéssé ismert problémakör és az arra adható önkormányzati rendészeti válaszok, megoldási lehetőségek bemutatása. Módszertan: Jelen tanulmány szerzői az önkormányzati rendészet működésében jártas rendészeti szakemberként elemzik a közterületen elhagyott gépjárművek elszállításával kapcsolatos jogi környezetet, rámutatva az abban rejlő akadályokra és megoldási lehetőségekre. Megállapítások: A rendészettel, így a biztonságunk megteremtésének állami szereplőivel, kiemelten a rendőrség tevékenységével sokan és sokféleképpen foglalkoztak és foglalkoznak. A rendészettudomány kutatói közül viszont csak igen kevesen irányították figyelmüket a rendészet speciális szerveire, így a tanulmány tárgyát képező önkormányzati rendészeti szerv működésére. A szerzők egy sokakat érzékenyen érintő, mégis csak kevéssé ismert és kutatott problémakört, a hatékony rendészeti fellépést nehezítő jogi akadályokat mutatják be a hulladékká vált járművek közterületről történő eltávolításával összefüggésben. Bepillantást adva az önkormányzati rendészeti szervek összetett működésébe, a biztonság mint közös küldetésünk megteremtése egyik speciális szervének mindennapjaiba. Érték: A tanulmány szerzői az önkormányzati rendészeti szervek működésének átfogó tudományos kutatásához, feltérképezéséhez kívánnak hozzájárulni, felismerve annak tényét, hogy a kutatott téma a rendőri működés folyamatosan időszerű kérdése, ugyanis a rendőrség működésében az elmúlt két évtized számos, addig nem tapasztalt helyzetet eredményezett. A feladatok és elvárások mennyiségi és minőségi átalakulása a rendőri és az önkormányzati rendészeti szervek közötti kapcsolat átértékelését is szükségessé teszi. A tanulmány ezen tevékenység tanulmányozásához nyújt segítséget.