(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: Az írás célja az Europol magyar bűnüldözésben betöltött szerepének gyakorlati szempontú bemutatása. Módszertan: Az Europol működésével, szolgáltatásaival és a bűnüldözés támogatásával kapcsolatos ismereteket az elérhető uniós, valamint magyar szabályozások áttanulmányozásával, valamint az Europol Magyar Összekötő Iroda korábban ellátott irodavezetői feladataival, továbbá a hazai eljárásokat segítő bűnügyi koordinátori feladatok gyakorlati végrehajtásával gyűjtötték a szerzők. Megállapítások: Az Europol bűnüldözésben megjelenő szolgáltatásai olyan lehetőséget biztosítanak a magyar rendvédelmi szervek számára, amelyeket más ügynökség nem képes. A konkrét nyomozások támogatásán túl az intézményrendszer informatikai, stratégiai és pénzügyi támogatásokat is nyújt az országoknak. Érték: A tanulmány operatív jellegű, gyakorlati betekintést ad az Europollal való együttműködés lehetőségeibe, amelynek segítségével a bűnügyi és igazságügyi hatóságok munkatársai átfogóbb képet kaphatnak a hatékonyabb felderítéssel és nyomozással kapcsolatban, illetve az olvasók összefüggéseiben is értelmezett válaszokat kaphatnak az egyes szolgáltatásokról, illetve azok jövőjéről.