(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: Az írás célja a nemzetközi bűnügyi együttműködésben kiemelt szerepet betöltő Europol és Magyarország közötti együttműködés tapasztalatainak gyakorlati szempontú bemutatása. Módszertan: Az Europol működésével és a nyomozásokat támogató szolgáltatásaival kapcsolatos ismereteket az elérhető uniós szabályozások áttanulmányozásával, valamint a jelenleg ellátott Europol Magyar Összekötő Iroda, irodavezetői feladatainak ellátásával, továbbá a kibertámadások prioritásban korábban betöltött szakértői, és a nemzeti EMPACT koordinátor helyettesi feladatok gyakorlati végrehajtásával gyűjtötte a szerző. Megállapítások: Az Europol által a tagállamok, valamint az operatív és stratégiai partnerek részvételével kialakított együttműködési rendszere olyan lehetőséget biztosít az érintett országok rendvédelmi szervei számára, amelyeket más ügynökség, intézmény, szerveződés nem képes. A konkrét nyomozások támogatásán túl az intézményrendszer informatikai, stratégiai és pénzügyi támogatásokat is nyújt az országoknak. Érték: A tanulmány gyakorlati jellegű, átfogó képet kíván mutatni az Europollal való együttműködés helyzetéről, amelynek segítségével a bűnügyi és igazságügyi hatóságok munkatársai mélyebb betekintést kaphatnak a mindennapi feladatvégrehajtással kapcsolatban, illetve az érdeklődők összefüggéseiben is értelmezett válaszokat kaphatnak az egyes lépésekről, folyamatokról.