(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A nyelv természetét érintő kutatások modern eredményeinek felhasználásával annak igazolása, miszerint a rendészettudomány által használt egyes fogalmak jelentésének kutatása szerves részévé, meghatározó elemévé válhat a rendészettudományt megalapozó elméleti okfejtéseknek. Módszertan: A téma szakirodalmi megközelítése a nyelvészettudomány modern eredményeinek, különösen a témában jelentős hatást gyakorló Noam Chomsky munkásságának alapvetéseit felhasználva formálódott. Megállapítások: Ahogyan a nyelvet a valóság leíró keretrendszereként definiáljuk, úgy tekinthetünk a rend eszméjének modelljére is. Alapképzetként, különösen a közösségi életben való eligazodás keretrendszereként, amelynek helyes értelmezésével a környezeti és társadalmi fenntarthatóság ideájához közelíthetünk. Érték: A rendészettudomány rendhagyó megközelítése a tudományterületen felhalmozott tudás sajátos megközelítését teszi lehetővé. Az új nézőpontok bevonása a tudományterületi megalapozó ismeretek bővítésének igényét kívánja kielégíteni azzal, hogy más kontextusban láttatja az e tárgyban ismert rendészetelméleti problémákat.