(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A közrend, a közbiztonság megteremtésében és fenntartásában közreműködő polgárőrség működését érintő törvényi szabályozás részletes, az egyéb joganyag érintőleges bemutatása, a jogfejlődés folyamatának és fontosabb állomásainak kiemelésével. Módszertan: A tanulmány szerzője gyakorló rendészeti szakemberként és gyakorló polgárőrként foglalja össze a polgárőrség működését érintő törvényi szabályozás kialakulását, a hatályos normák főbb rendelkezéseit és azok jelentőségét elsődlegesen a polgárőr törvényre fókuszálva, és az egyéb, kapcsolódó szabályozásokat érintve. Megállapítások: A szerző a közbiztonság megteremtésében és fenntartásában való hatékony és törvényes közreműködés érdekében a szabályozott keretek között történő működés lényegére irányítja a figyelmet, megvilágítva a szabályozás szükségességét, részletességét és megfelelőségét, bepillantást engedve a polgárőrség működésének mindennapjaiba. Érték: A tanulmány szerzője a polgárőrség működésének átfogó tudományos kutatásához, feltérképezéséhez kíván hozzájárulni, felismerve annak tényét, hogy a kutatott téma a bűnmegelőzés, a közrend, a közbiztonság fenntartásában való civil közreműködés, ennél fogva a rendészeti együttműködés folyamatosan időszerű kérdése, ugyanis a jelenlegi körülmények között a polgárőrség szerepvállalása nélkülözhetetlen segítség a rendőrség számára.