(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A kutatás célja azon büntetéskiszabási tényezők bemutatása, amelyek az ítélkezési gyakorlatban a kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítása esetén értékelésre kerülnek. Tekintettel arra, hogy az elkövetett cselekménnyel összefüggő tárgyi körülmények azok, amelyek a konkrét bűncselekményt jellemzik, az elkövető személyével összefüggő tényezők nem képezik a vizsgálat tárgyát. Módszertan: A szerző következtetéseit a Bírósági Határozatok Gyűjteményében közzétett anonim határozatok indokolásainak vizsgálata alapján vonta le, melyhez a hazai ítélőtáblákon született jogerős határozatokat használta fel. Megállapítások: A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény a kábítószer-kereskedelem alapesetében két évtől nyolc évig, minősített esetében pedig öt évtől húsz évig terjedő, vagylagosan pedig akár életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. E széles határok között megállapítandó büntetéseknél – a további büntetéskiszabási szempontok mellett – az egyéb enyhítő és súlyosító körülményeket is értékelnie kell a bíróságnak. A hazai ítélőtáblák gyakorlata azt mutatja, hogy büntetéskiszabás során jellemzően a kábítószer forgalomba kerülésének, a kábítószer mennyiségének és fajtájának, a kábítószer-fogyasztásnak, valamint a konkrét elkövetési magatartásnak van jelentősége. Érték: A cikk számba veszi azokat az objektív büntetéskiszabási tényezőket, melyeket a hazánkban működő ítélőtáblák a tárgyalt bűncselekmény megállapítása esetén értékelnek. A tanulmány az ítélőtáblák gyakorlata közötti ellentmondásokra is rámutat.