(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány középpontjában a vasúton, vonatokon elkövetett bűncselekmények helyezkednek el azzal a kérdéssel, hogy hogyan hatnak rájuk a különböző épített környezeti és földrajzi tényezők, mitől függ, hogy hol, milyen gyakorisággal és milyen típusú bűncselekményt követnek el. Módszertan: A kutatásban szereplő adatok a MÁV-START Zrt. és az Országos Rendőr-főkapitányság adatbázisaiban szerepeltek (bűncselekmény helyszíne: vasút), amelyeket a következő tényezők mentén vizsgált a szerző: bűncselekménytípusok; helyszín, település; vasútvonal, állomás; vonat; időszak; és a bűnmegelőzési eszközök hatása. A kutatás a környezeti kriminológia, a bűnözésföldrajz és a szituációs bűnmegelőzés elméletein alapszik. Megállapítások: A vizsgált öt év alatt a vonatokon elkövetett bűncselekmények száma nőtt. A vizsgált tényezők közül a bűnelkövetőkre leginkább a vasútvonalak elhelyezkedése van hatással. Budapesten és Magyarország észak-nyugati régiójában, Győrben történik a legtöbb bűncselekmény, kiemelten az 1-es vasútvonalon. Eltérő típusú bűncselekményeket követnek el a nyugati és a keleti vasútvonalakon. A vonatok típusait tekintve a Railjet vonatokon és a személyvonatokon történik legtöbb esetben a bűnelkövetés. Mindezeket főként a februári hónapban és nyáron követik el. A vonatokon használt bűnmegelőzési eszközök, technikák egyre elterjedtebbek. A vizsgált tényezők nemcsak külön-külön hatnak a bűnelkövetőkre, hanem együttesen is. Érték: A szerző következtetéseket vont le a vasúton elkövetett bűncselekmények és a magyarországi társadalmi, szociális és gazdasági tényezők összefüggésével kapcsolatban. Emellett hangsúlyozza a bűnmegelőzési technikák fontosságát, amelyek elősegíthetik az utasok biztonságát és a bűnelkövetések visszaszorítását a vasúti közlekedésben.